Как да направим домашен сок от бъз? Черният бъз  цъфти

...
Как да направим домашен сок от бъз? Черният бъз  цъфти
Коментари Харесай

Как да направим домашен сок от бъз и неговите ползи

Как да създадем домакински сок от бъз? Черният бъз  цъфти през май и юни, като цветът е кичест жълто-бял букет с прелестен мирис. Тази билка е позната и употребена от най-малко 4000 години. Според известният български врач Петър Димков, това е най-силната по влияние билка в България, а американските индианци го назовават „ естествената аптека ”.

Може би най-популярната напитка от черния бъз е   неговият сок. В цветовете му се съдържат етерични масла , смолисти субстанции , гликозиди , органични киселини и други Съдържат доста антиоксиданти , витамини и фитохимикали . След като наберем цветове от бъз, можем да създадем домакински съсредоточен сок, който да разреждаме и овкусяваме с разнообразни билки и течности.

Как да съберем цветовете на бъза

Събираме единствено добре цъфнали стръкчета от бъза

Избиреме изсъхнал и безоблачен ден и намираме допустимо най-чистите места в природата с цъфнали цветове от бъз. Те би трябвало да са надалеч от пътища и човешка активност. Отрязваме деликатно стъблата с ножица или ги кършим с ръце, като държим цвета нагоре , с цел да не се изгуби цветния прашец.

Берем единствено цветове, които не са прецъфтели . Поставяме деликатно в кошница, а откакто ги занесем у дома, ги преглеждаме деликатно и отстраняваме всевъзможни паячета и буболечки. Не ги мием с вода .

Как да създадем домакински сок от бъз – предписания

Сок от бъз

Рецепта 1:

  • 60 стръкчета цвят от бъз
  • 2 кг захар
  • 16 супени лъжици същински пчелен мед
  • 8 броя лимони

Слагаме захарта в огромна тенджера и изсипваме 3 литра вода. Загряваме котлона и откакто кипне и цялата захар се в разтворила, отстраняваме тенджерата от котлона. Оставяме да изстине. Добавяме ситно нарязаните лимони, пчелния мед и цветовете от бъза и оставяме за 48 часа да престои. Внимаваме цветовете да са добре покрити със сиропа. Прецеждаме през марля и слагаме в стъклени бутилки. Стерилизираме за 5 минути.

Рецепта 2:

  • 60-70 стръкчета цвят от бъз
  • 11 литра вода
  • ситно нарязани билки
  • 4 пакетчета лимонтозу
  • 11 кг захар

Вземаме 11 литрова туба от минерална вода и в нея слагаме 60-70 цвята от бъз и допълваме до горе с прясна вода. По наше предпочитание можем да прибавим и ситно нарязани билки, като мащерка , пелин , маточина . Затваряме капачката на тубата и я оставяме за най-малко 24 часа да кисне, като я разклащаме понякога.

Прецеждаме полученият воден извлек в двойна марля и прибавяме 11 кг захар (т.е. в съответствие 1:1 захар-вода) и 4 пакетчета лимонтозу. Разбъркваме течността до момента в който се разтвори захарта. Пресипваме готовия домакински сок от бъз в стъклени бутилки и ги затваряме компактно. Съхраняваме в ледник. При консумация би трябвало да разредим съсредоточения сок от бъз с вода, по наш усет.

Рецепта 3:

  • 20 цвята
  • 1 литър вода
  • 1 пакетче лимонтозу
  • 1 кг чист пчелен мед

Слагаме цветовете от бъз във водата и прибавяме пакетчето лимонтозу. Оставяме за 24 часа на хладно. Прецеждаме и прибавяме 1 кг чист пчелен мед, като разбъркваме до цялостното разтваряне на меда. Наливаме в стъклени буркани и съхраняваме в ледник. Преди консумация, разреждаме с вода на усет. Получаваме същинска витаминна бомба .

Ползи от бъза – по какъв начин да създадем домакински сок от бъз

Цветовете на бъза съдържат доста витамини – витамин А, комплекс B-1, B-2 и B-3 и витамин С; биофлавоноиди, които са най-известни с антиоксиданта си срещу рак. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, а също по този начин съдържа хлорогенни киселини, които могат да оказват помощ при алергии, контролират равнищата на кръвната захар и имат слабително деяние върху тялото.

Бъзът се употребява от индивида от няколко хилядолетия и е прочут със своите антисептични и противовъзпалителни свойства, а също по този начин се употребява за детоксикация.  Грип , бронхит, диабет, подути синуси, запек, ревматизъм, инфектиране на ставите, раздразнение на очите – са дребна част от нещата, за които е потребен бъза. В композиция с цвят от иглика, корен на тинтява, върбинка и киселец, бъзът се употребява за поддържане на здрави синуси и лекуване на синузит .

Чай от изсушен цвят на бъз

От епохи изсушените цветове на бъза се употребяват за основаване на здравословен и оздравителен чай. За да приготвим чаша чай, прибавяме 5 грама изсушен цвят от бъз в 200 мл гореща вода и оставяме да се запари за десетина минути. Когато подготвяме чай от бъз, използваме единствено сушените цветове. 

Ето за какво би трябвало да се възползваме от силата на естествената аптека и да наберем узрели цветове от бъз напролет. От тях можем да си създадем апетитен и потребен сок, а една част можем да изсушим за чай.

Бъдете здрави!

Как да засилим имунитета на децата с натурални средства + препоръки

Как да засилим имунитета на децата – в днешно време е доста значимо да вдигнем оптимално доста имунитета на нашите деца. Защото здравият организъм може да се пребори доста по-лесно с всевъзможни вируси и бактерии, които са в обилие в нашето съвремие. Още по-голям проблем се получава, когато нашето дете се разболее и стартира да…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР